Tips til en sund januar

December/januar & sundhed

Skærmbillede 2016-01-07 kl. 19.47.19

At være eller føle sig sund er meget individuelt for menneske til menneske. Sundhed er ikke konkret og ens syn på sundhed eller ens sundhedstilstand kan ændre sig fra det ene sekund til det andet. På mange områder har vi selv indflydelse på egen sundhed, på andre områder har vi ikke, men må sørge for at få det bedste ud af de muligheder vi har.

Men hvorfor er det, at balancen mellem det sunde og usunde, for mange er så svær at finde? Hvad er overhovedet ‘det sunde’ og hvad er ‘det usunde’? I bund og grund findes der ikke et ensidigt svar på dette, for faktorer som mængder, behov, omgivelser, livssituation mm. har jo indflydelse på hvordan balancen opnås. Og når først man har fundet balancen, skal man også lære at håndtere, at den ikke forbliver den samme, men også bevæger sig lidt i den ene eller den anden retning alt afhængigt af det der sker omkring en.

I forbindelse med det at være sund kan det for nogen ses som enten sort/hvidt, enten/eller, øst/vest osv. Det vil sige at man enten går ‘all-in’ på at opnå en følelse af at være sund. Man træner en hel del (måske overtræner), undlader søde sager, skærer bestemte fødevarer fra, eksempelvis kulhydrater og måske ender man med at isolere sig selv for sociale arrangementer fordi man ikke her har kontrol over de sunde tiltag man er begyndt at tage. Helt modsat kan man også falde totalt i og tænke at det hele kan være lige meget. Har man alligevel spist et stykke chokolade eller kage kan man jo ligeså godt fortsætte, for nu er man ikke længere sund. Derfor kan det også være ligemeget med det dér træning, og således begynder man at være hård overfor sig selv.

Denne kontrast kan egentlig også kaldes december/januar. I december er alt tilladt – i ubegrænsede mængder, for om lidt bliver det januar og så skal der alligevel leves sundt og trænes. Men måske fører denne tankegang til, at alt det man ‘må’ få af nydelse i december og som er ‘forbudt’ i januar resultere i at indtaget i december stiger ved tanken om at nu er det snart slut?

Her kommer balancen ind i billedet igen. For hvorfor ikke få lidt af alt det gode hele året rundt, i stedet for at leve i paradis i den ene periode og leve med afsavn i den næste? Det er aldrig for sent at stoppe op og holde igen efter det første stykke kage, det er aldrig spild af tid at træne, men det er nærmere spild af tid, at de valg man tager, tages fordi at det er det man bør.

Så når nu vi er godt igang med januar, så gør det du føler for og ikke det du tror du bør. Man kan sagtens have sat sig for at skulle træne x antal gange om ugen, at gennemføre x antal dage på detox, at skære sukker fra sodavand og slik fra sin kost osv. og selvfølgelig skal man gøre det man har sat sig for. Men find alternativer til dét der kunne gå hen og blive et afsavn, så du ikke lander i enten/eller-fælden, men derimod holder balancen, blot med lidt udsving – så finder du lettere tilbage 🙂

Skærmbillede 2016-01-07 kl. 19.53.29

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tips til en sund januar