MK olie og aronia juice

Havtorn – Nordens citron

hippophae-rhamnoides-00016

Jeg er på det sidste begyndt at eksperimentere med havtorn i min madlavning. Havtorn bær er en vitaminbombe uden lige, der findes her i danmark langs strandende om sommeren. Her i vintersæsonen kan du købe dem som tørrede bær i diverse helsekostbutikker.

Havtorn bliver kaldt nordens citron fordi de har et højt indhold af c-vitamin – i et enkelt bær er der faktisk lige så mange c-vitaminer som i en hel appelsin. Derudover indeholder de blandt andet vitamin A, E, estentielle fedtsyrer og kostfibre. C-vitaminer er vigtigt for immunforsvaret, og for at kroppen kan optage jern. Kroppen kan ikke selv danne c-vitamin, og vi skal derfor have det tilført gennem kosten.

Jeg har længe synes at bærret var en tand for syrligt, og er derfor kommet fra at bruge det igen – men jeg har nu fundet ud af at de er geniale at bruge i bagværk, da de mister en del af syrligheden ved opvarmning. De får derfor en skøn smag i f.eks. disse boller jeg bagte igår morges, der var meget populære blandt de små herhjemme 🙂 Det syrlige fra havtornbærrene spiller godt sammen med det fede fra solsikkekernerne, og det søde fra gulerødderne – mums!

 

Havtornboller med solsikkekerner

11056847_10153176432944116_277952893_n

Ingrediensliste:

300 g grahamsmel

200 g hvedemel

1 dl havtornbær eller pulver

3 dl solsikkefrø (gem den ene dl. til at pynte bollerne med)

4 gulerødder

50 g gær

2 dl vand

2 dl mælk

1 dl olie

1 tsk salt

1 tsk rørsukker

Fremgangsmåde:

Lun vand og mælk til håndvarmt. Nuller gæren heri og rør den helt ud i væsken. Tilsæt herefter salt, sukker og olie. Tilsæt havtorn, gulerod og solsikkefrø. Rør herefter grahamsmel og hvedemel grundigt i væsken og ælt det hele sammen til en lind dej – tilsæt mere mel hvis nødvendigt.

Dejen skal hvile et lunt sted i 30 min. – med et fugtigt viskestykke over. Herefter slås dejen ud og formes til runde boller. Efterhæver i 30 min. Pensles med vand og pyntes med solsikkekerner (tryk dem let ned i bollen). Bages i midten af ovnen på 200 g i ca. 18 – 22 min.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MK olie og aronia juice